3. 3. 2015

Borderská kólia (Border Collie)


História

Kólia bola od dávnych čias sedliackym psom, ktorý bol schopný pracovať s rôznymi stádami zvierat. Toto plemeno pochádza z hraníc medzi Škótskom a Anglickom, odtiaľ je odvodený jej názov - border - hranice.

 V 15. a 16. storočí boli títo psy považovaný za jedných z najlepších ovčiarskych psov. Border kólia bola vyšľachtená z ovčiakov, ktorý sa na tomto území vyskytovali predtým tak, aby z nich bol neagresívny, inteligentný pes, schopný vykonávať obtiažnu prácu i v drsných klimatických podmienkach.

Plemenná kniha bola založená v roku 1906, ale iba v roku 1976 bola border kólia prehlásená nie len psom ovčiarskym, ale taktiež spoločenským, čomu bol prispôsobený i jej štandard. Cieľom chovateľov je však stále zachovávať výborné pracovné schopnosti tohoto plemena.
V Anglicku je tento pes veľmi obľúbený, u nás však nie je príliš rozšírený.



Typy

Border kólia sa vyskytuje vo dvoch variáciách - dlhosrstej a krátkosrstej.

Povaha

Border kólia je inteligentný a pozorný pes kľudnej povahy. Je veľmi živá a aktívna, nikdy nebýva nervózna ani agresívna.




Spoločenská charakteristika

Border kólia je ako väčšina ovčiarskych psov silne fixovaná na svojho pána a veľmi rada pre neho pracuje. Často býva psom jedného pána a ostatných členov rodiny síce rešpektuje, ale ich povely neposlúcha.
K cudzím ľuďom sa chová väčšinou priateľsky, ale veľký záujem o ich nejaví.

Dobre vychovaný pes nemáva žiadne problémy pri kontakte s inými psami. Pokiaľ však majú border kólie dobre vychádzať s ostatnými domácimi zvieratami, je nutné ich k tomu viesť odmalička, pretože u nich môže prevládnuť ich vrodený inštinkt zvieratá chrániť a naháňať, a nie všetkým sa to bude páčiť.




Vzťah k deťom

Pokiaľ je pes dobre vychovaný a s deťmi nemá žiadne zlé skúsenosti, bývajú ich vzťahy bezproblémové. Nie je to však pes, o ktorom sa dá povedať, že by bol priamo k deťom vhodný. Je potrebné naučiť ako psa, tak deti, ako sa k sebe majú chovať, a pri ich stretnutiach je lepšie, pokiaľ na hru dohliada dospelá osoba.

Výchova

Výchova tohto psa je pomerne náročná a nie je vhodná pre začiatočníka. Pri výchove je nutné dbať na dôslednosť, avšak taktiež je veľmi potrebný citlivý prístup. Tento pes sa veľmi rád a dobre učí a svojich návykov sa v budúcnosti drží, ale neznesie tvrdé a necitlivé zaobchádzanie.

Držanie

Border kólia nie je pes príliš vhodný do bytu. Jeho srsť je prispôsobená k pobytu vonku, stále častejšie je však chovaná i v bytoch. Pre bývanie v byte je pre tohoto psa veľmi vhodná klietka, ktorá sa na rozdiel od košíku či niečoho iného nedá rozhrýzť a vydrží teda väčšinou po celý život psa.

Dá sa ju použiť pri nácviku čistotnosti, zabezpečí váš byt pri vašom odchodu a je možné ju použiť i k bezpečnému prevozu vášho psa v aute. V klietke by mal pes mať mäkkú podložku, misku s vodou a svoje hračky.




Pracovné využitie

Títo psy sú využívaný najčastejšie ako ovčiarsky, a to pre nadháňanie rôznych druhov zvierat, ako napr. býkov, oviec či hydiny. V dnešnej dobe je taktiež využívaný ako spoločenský pes.

Border kólia je tiež dobre využiteľná ako doprovodný, sanitárny či záchranársky alebo lavínový pes, dá sa využiť i k vyhľadávaniu drog.

Pohyb

Ako pracovný je tento pes veľmi aktívny, potrebuje veľmi veľa pohybu a zamestnanie. Pokiaľ sa mu tohoto nedostáva, môžu byť následkom problémy s chovaním psa. V dobrej kondícii a psychickej pohode ho udrží zapojenie do rôznych psích športov.


Strážne využitie


Tento pes nie je k stráženiu príliš vhodný. Nevítaného návštevníka vám síce vždy štekaním ohlási, ale tým pre neho celá vec končí.


Zvláštnosti plemena


Border kólia je známa ako vynikajúci ovčiarsky pes. Zvláštny je však jej spôsob nadháňania oviec, plazivý pohyb s hlavou nízko u zemi. K stádu sa približuje veľkým oblúkom a jej pohľad je pritom stále uprený na ovce. Týmto pohľadom taktiež núti ovce k zmene smeru, iné metódy tento pes nepoužíva. Pri práci je tichý a veľmi sústredený, nešteká, a hryzie iba na povel.


Pre budúcich majiteľov


Border kólia je pes pre aktívnych ľudí, ktorý sú ochotný sa mu denne maximálne venovať. Pokiaľ počítate s tým, že tohoto psa trikrát denne krátko vyvenčíte, radšej si ho nezaobstarajte. Potrebuje byť stále aktívny a zamestnaný, potom v ňom nájdete naozajstného priateľa do nepohody.

4 Labky, blog o psoch.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára